Herfstonderhoud; tips & trics
- Oktober 21, 2024
Duurzaam je tuin onderhouden in de herfst: zo doe je dat!
De herfst is een seizoen vol kleurenpracht, maar het vraagt ook om actie in de tuin. Terwijl de natuur zich klaarmaakt voor de winter, is dit jouw kans om je tuin niet alleen netjes te houden, maar ook duurzaam te onderhouden. Met een paar slimme stappen zorg je ervoor dat je tuin er niet alleen nu mooi uitziet, maar in het voorjaar weer volop kan bloeien.
Begin met het harken van die prachtige herfstbladeren. Hoewel ze een mooi tapijt vormen, kan een dikke laag bladeren je gazon verstikken en schimmel veroorzaken. Zorg dat je de bladeren regelmatig opruimt, maar gooi ze niet weg! Gebruik ze als mulch in je borders of gooi ze op de composthoop. Zo voed je de bodem en geef je waardevolle voedingsstoffen terug aan de natuur. Wil je nog een stapje verder gaan? Laat een deel van de bladeren liggen in een hoekje van je tuin en creëer een bladerhoop. Dit is dé perfecte schuilplaats voor egels, kikkers en insecten die zich voorbereiden op de winter. Zo verhoog je niet alleen de biodiversiteit in je tuin, maar help je ook de lokale fauna een handje.
Snoeien staat ook op de herfst-to-do-lijst. Nu is het ideale moment om dode of beschadigde takken te verwijderen. Dit houdt je bomen en struiken gezond en voorkomt dat ze breken onder het gewicht van de sneeuw. Let er wel op dat je vorstgevoelige planten nog even met rust laat; snoeien kan ze kwetsbaarder maken voor de kou. En wat doe je met al dat snoeiafval? Maak er iets nuttigs van! Stapel de takken tussen paaltjes en je hebt een natuurlijke takkenril. Zo creëer je een mooie afscheiding in je tuin, waar vogels en insecten meteen dankbaar gebruik van zullen maken. Of hak de takken in kleinere stukken en gebruik ze als mulch. Hiermee bescherm je de bodem tegen uitdroging, onderdruk je onkruid en verrijk je de grond op een natuurlijke manier. Heb je stevige takken over? Zet ze in als klimrek voor je klimplanten of als plantensteun voor je groenteplanten zoals tomaten en bonen. Dit geeft je tuin een natuurlijke, rustieke uitstraling én bespaart je geld.
Vergeet ook je waterbeheer niet. De herfst brengt vaak flinke regenbuien met zich mee, dus zorg dat je goten en regenpijpen vrij zijn van bladeren en vuil. Check of er plekken in je tuin zijn waar water zich ophoopt en verbeter de afwatering om te voorkomen dat je planten in de plassen blijven staan. Dit is ook hét moment om een regenton te plaatsen. Daarmee vang je regenwater op voor droge dagen, wat goed is voor zowel je planten als je waterrekening.
En dan nog een laatste, maar belangrijke klus: voorjaarsbollen planten! Herfst is hét moment om tulpen, narcissen en krokussen de grond in te zetten. Ze hebben namelijk tijd nodig om hun wortels te ontwikkelen voordat de kou echt toeslaat. Zo zorg je ervoor dat je tuin in het voorjaar meteen een explosie van kleur heeft en je al vroeg in het jaar kunt genieten van bloemenpracht.
Dus, trek die tuinhandschoenen aan en ga aan de slag. Of je nu bladeren aan het harken bent, je bomen snoeit of voorjaarsbollen plant, met deze acties help je niet alleen je tuin nu, maar ook op de lange termijn. Welke tip pak jij als eerste aan om je tuin klaar te maken voor de winter?