Aan de slag met Sociaal Tuinieren

Wil jij zelf starten met Sociaal Tuinieren? Wat goed! Er zijn nog zoveel tuinen van ouderen in een kwetsbare situatie die verwaarloosd zijn. Deze ouderen zijn heel blij met de hulp bij het opknappen en onderhouden van hun tuin. Op deze manier ontstaan nieuwe sociale contacten en neemt het contact met buren toe. Fijn dat jij je daar voor gaat inzetten!

Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om een project Sociaal Tuinieren op te zetten. De methodiek van Sociaal Tuinieren is een kant en klaar concept. Van het schrijven van een projectplan en het opzetten van een begroting tot aan het onderhoud en vinden van de vrijwilligers. We wensen je heel veel plezier en succes toe. Bij vragen kun je contact opnemen met info@sociaaltuinieren.nl

"Iedere tuin die opgeknapt wordt, helpt mee aan het realiseren en behalen van de sustainable development goals. Vergroenen, verblijden en verblijven."

Bekijk hieronder naar een geslaagde projectdag van Sociaal Tuinieren Amsterdam die als voorbeeld kan dienen. Het geeft een goede weergave van hoe een projectdag eruit ziet, welke partners je nodig hebt en waar je het voor doet! 

Lunch tijdens projectdag Sociaal Tuinieren

De projectdag

De kern van Sociaal Tuinieren bestaat uit het organiseren van een projectdag waarin 5-20 tuinen, die in een buurt liggen, tegelijkertijd worden opgeknapt door een grote groep vrijwilligers. De initiatiefnemers en partners zorgen ervoor dat alle materialen (planten, aarde en houtsnippers) klaar staan voor de dag. Alle draaiboeken zijn uitgewerkt en de vrijwilligers weten precies wat er van ze verwacht wordt.

Naast dat het dag vol arbeid is, is het ook een dag vol gezelligheid. Er worden verbindingen gelegd met de bewoners, vrijwilligers onder elkaar en er worden zoveel mogelijk buurtbewoners betrokken. Kortom een dag om niet snel te vergeten. Met altijd weer een verrassend resultaat.

HANDLEIDING SOCIAAL TUINIEREN

De Handleiding Sociaal Tuinieren

In deze handleiding beschrijven we stap voor stap het proces dat leidt tot een projectdag en wat ervoor nodig is om van deze projectdag een succes te maken. Met wie werk je samen ? Hoe financier je het project? Hoe meet je de impact? Waar haal je de vrijwilligers vandaan? Waar moet je op letten bij het vergroenen? Allemaal vragen waar je in dit document antwoord op vindt.

De handleiding bestaat uit een basisdocument waarin steeds doorverwezen wordt naar een bijlage die dieper ingaat op een specifiek onderwerp. Alle documenten kan je downloaden en zelf aanpassen naar jouw project. Zo wordt het gemakkelijk gemaakt om te beginnen!

Download de handleiding hier of klik op de afbeelding hiernaast.

Advies op maat

Heb je de hele handleiding doorgelezen maar weet je nog steeds niet zo goed waar te beginnen? Of willen jullie graag onder begeleiding een Sociaal Tuinieren project opzetten? Dan kunnen we een speciaal advies op maat maken voor jullie. Samen doorlopen we alle stappen, van de allereerste brainstorm tot aan de uitvoering van de projectdag tot aan daarna. Samen leggen we de basis voor alle toekomstig Sociaal Tuinieren projecten in jullie gemeente!

Stuur een mail naar info@sociaaltuinieren.nl en vermeld daarbij zo precies mogelijk jullie vragen. Wij nemen zo snel mogelijk contact met jullie op!

"Mensen die elkaar spreken en voortaan weten te vinden, daar gaat het óók om."

Stichting Sociaal Tuinieren wordt ondersteund door:

logo van het Apostolisch Gemeenschap
logo RCOAK
oronjefonds logo