Groene stappen dit jaar

Afgelopen jaren is Sociaal Tuinieren door heel Nederland uitgerold. Veel mooie samenwerkingen zijn tot stand gekomen en een hoop tuinen zijn vergroend. Als Sociaal Tuinieren willen we graag zoveel mogelijk van Nederland duurzaam en samen vergroenen. Om je te helpen dit jaar nog groener en duurzamer aan de slag te gaan hebben we wat punten verzameld waar je een groene stap in kunt gaan zetten dit jaar. We begrijpen heel goed dat niet alles altijd mogelijk is en dat tijd en geld daarin een belangrijke rol spelen. Als er dit jaar een van de speerpunten meegenomen kan worden zetten we samen al weer een groenere stap naar een nog mooiere toekomst. 🔽(lees verder)

🔽

1. Biologische planten en bollen

Het is soms moeilijk te geloven maar de meeste planten die bij tuincentra staan zitten vol met pesticiden en gif. Deze pesticiden vinden via de nectar een weg in de vliegende bestuivers in Nederland. Juist omdat bijen, hommels en al het andere vliegends van plant naar plant gaat hopen die gifstoffen zich enorm op. Door te kiezen voor biologische planten en bollen dragen wij bij aan een duurzame toekomst in de tuinen. Daarbij is het ook een stuk beter voor de bodem waar deze planten in komen te staan. 

Maar hoe herken je nou of iets biologisch is? Biologische planten hebben een SKAL-keurmerk of NL-greenlabel keurmerk. Als je dit tegenkomt in het tuincentrum kun je ervanuit gaan dat het biologische planten zijn. Kwekerij Griffioen maakt biologische planten voor grote afnemers zoals tuincentra. Je kunt deze potten herkennen aan het golvende kaartjes. Op de kaartjes staat Hello Garden. Via hun qr-code kun je meer over de plant opzoeken. 

Je kunt ook planten inkopen bij biologische kwekerijen. Via deze link kun je zien welke duurzame kwekerijen er bij jou in de buurt te vinden is. Let op; sommige van deze kwekerijen zijn niet skal-gecertificeerd. Op hun site kun je vaak lezen waarom zij dat niet hebben. Merendeel is omdat het lastig voor kleinere kwekerijen is om dit jaarlijks aan te vragen. Een deel is omdat ze bijvoorbeeld nog wel turf gebruiken in de aarde. Van al deze kwekerijen kun je ervan uit gaan dat ze geen schadelijke stoffen voor mens en dier gebruiken. 

 

2. Klimaat

We dragen natuurlijk ons steentje al bij door zoveel mogelijk tegels voor groen te vervangen. We kunnen hier nog een stapje extra in zetten door in de tuinen ook te zorgen dat er water opgevangen wordt in een vijvertje, regenton of wadi. Er zijn Sociaal Tuinieren projecten geweest waarbij regentonnen werden gedoneerd. Dit zijn concrete elementen om te vragen aan de gemeente of de woningbouw om in bij te dragen. Een andere manier hoe wij met de tuinen kunnen helpen tegen de klimaatverandering is door meer schaduw toe te voegen. De meeste zomers beginnen inmiddels erg warm te worden. Door bomen toe te voegen en daarmee natuurlijke schaduw kan het een hoop hittestress schelen voor de bewoners. Cecil Konijnendijk, van Nature Based Solutions Institute, bedacht de 3-30-300 regel. De 3-30-300-regel is een instrument om te monitoren of een straat, buurt of wijk voldoende vergroend is. Volgens de regels is dat het geval als vanuit elke woning 3 bomen te zien zijn, 30 procent van een wijk uit schaduwplekken bestaat en als elke woning op maximaal 300 meter van een grotere groenvoorziening ligt. Diverse gemeenten gaan hier al mee aan de slag.

3. Recyclen

Hergebruik zoveel mogelijk van wat je in de tuin vindt. Stoeptegels kunnen borderranden of een bankje worden. Snoeiafval kan versnipperd als mulch laag om de planten heen gelegd worden. Wilgentenen kunnen tot hekjes gevlochten worden. Om zoveel mogelijk bij te dragen aan het recyclen kun je voor Sociaal Tuinieren projecten een aparte groencontainer aanvragen zodat je het afval uit de tuinen gescheiden kunt aanbieden.

4. Inheems

Als je de lokale bestuivers wilt verwennen gebruik dan ook eens inheemse planten in de beplanting. Inheemse planten bloeien vaak minder lang maar zijn qua bloeitijd afgestemd op de lokale bestuivers. Ze zijn ook nog eens ontzettend mooi, dus zeker geen probleem om ze te gebruiken.

Voorbeelden: Geranium pratense, Salvia pratensis, Gewone margriet, kattenstaart en vingerhoedskruid.

Je kunt inspiratie voor inheemse beplanting vinden op Planten van Hier. Je kunt biologische inheemse planten bestellen bij Cruydthoeck.

5. Bodem

De bodem van een tuin is erg belangrijk. Door die een handje te helpen krijgen de planten een kick-start. Gebruik gft-compost om de bodem te verbeteren van bestaande borders. Gebruik waar kan turf-vrije aarde voor nieuwe borders aan te leggen en mulch (bodembedekking van organisch materiaal) na de aanplant rondom de planten om voeding en vocht in de bodem te houden. Als je turf-vrije aarde wilt gebruiken dan kun je dat bestellen bij Biokultura.