OVER

Wij enthousiasmeren en ondersteunen lokale organisaties om Sociaal Tuinieren succesvol uit te voeren, omdat wij geloven in een gezonde, groene leefomgeving. In buurten waar door een sterke sociale cohesie niemand onzichtbaar blijft. Onderaan de pagina vind je wie er voor Sociaal Tuinieren werken en onze partners.

Iedere tuin die opgeknapt wordt, helpt mee aan het realiseren en behalen van de sustainable development goals. Vergroenen, verblijden en verblijven.

Vaak hebben deze mensen gezondheidsproblemen, weinig financiële middelen en een beperkt sociaal netwerk. Tijdens feestelijke projectdagen worden privétuintjes grondig aangepakt door groepen vrijwilligers. Ze wieden, snoeien, verwijderen tegels en planten onderhoudsarm en diervriendelijk groen onder deskundige begeleiding. De bewoners dragen hun steentje bij, bijvoorbeeld door koffie met iets lekkers te serveren aan de vrijwilligers. Na de eenmalige make-over helpen vrijwilligers uit de buurt met het onderhoud van hun tuin. Zo werkt Sociaal Tuinieren aan het doorbreken van sociaal isolement en ontstaan er prachtige contacten tussen mensen die elkaar anders niet snel zouden ontmoeten. Tegelijkertijd zorgt het voor meer groen en biodiversiteit in de wijk, een nette, veilige en aantrekkelijke leefomgeving.

Sociaal Tuinieren onderscheidt zich van veel andere sociale groeninitiatieven omdat:

Het bestrijden van eenzaamheid en vergoenen van de leefomgeving hand in hand gaan.

Het gericht is op het enorme vergroeningspotentieel van privétuintjes. Meer dan 50% van Nederlandse tuinen is betegeld.

Het juist de meest kwetsbare mensen in onze samenleving betrekt bij de vergroeningsopgave.

Vrijwilligers deskundige begeleiding krijgen op het gebied van tuinontwerp, groenonderhoud en sociale verduurzaming.

Met Sociaal Tuinieren geven we mensen een duwtje in de rug.
Om de tuin weer zelf te verzorgen of om te verbinden met een tuinvrijwilliger.

De Stichting Sociaal Tuinieren is er om organisaties en buurtbewoners te enthousiasmeren en ondersteunen bij het organiseren van lokale Sociaal Tuinierenprojecten. Ons team bestaat uit Mariska van de Riet en Marie-Louise Velthuijzen. Gezamenlijk coördineren wij de landelijke uitrol van Sociaal Tuinieren.

Wat kunnen wij voor jou betekenen?

ELMY AVERAERT

Toen ik in 2012 Sociaal Tuinieren leerde kennen was ik meteen enthousiast. Ik regelde een partnerschap tussen Present Amsterdam en de woningcorporatie waar ik destijds werkte. Dat partnerschap bestaat nog steeds! Niet verwonderlijk want Sociaal Tuinieren biedt een bescheiden maar doeltreffende oplossing voor grote maatschappelijke problemen. De klimaatcrisis, de vergrijzing en eenzaamheid onder de groeiende groep kwetsbare mensen voor wie de grens van de zelfredzaamheid bereikt is. Doordat het beroep op eigen regie steeds groter wordt terwijl de beschikbaarheid van professionele zorg afneemt, kunnen heel veel mensen wel een steuntje in de rug gebruiken. Sociaal Tuinieren geeft dat steuntje door de mooie contacten die ontstaan tussen ouderen en andere kwetsbare mensen en de vrijwilligers en buurtbewoners die helpen met het vergroenen en weer aantrekkelijk maken van de directe leefomgeving.

In 2020 heb ik geholpen bij de oprichting van de Stichting Sociaal Tuinieren om de landelijke uitrol van dit mooie project te ondersteunen. Toen het bestuur mij eind 2022 vroeg om algemeen directeur te worden heb ik maar heel even geaarzeld. Ik heb ruime ervaring in hulpverlening, de corporatiesector en binnen het sociaal domein bij gemeenten. Mijn focus ligt altijd bij het verbinden van de leef- en systeemwereld, het stimuleren van eigen regie en samenredzaamheid en samenwerken vanuit gelijkwaardigheid. Ik kijk ernaar uit om samen met mijn collega’s en iedereen die berokken is bij Sociaal Tuinieren nog meer groene impact te maken in heel Nederland.

Mariska van de Riet

Op een Presentdag kwam ik Robertien tegen en zij zocht voor Sociaal Tuinieren iemand die het Social Media-beheer op zich kon nemen. Ik was er meteen voor in.

Ik kan erg genieten van mijn tuin. Ik heb geleerd dat ik geen luie, zoals ik voorheen altijd zei, maar een duurzame tuinier ben! Kijk, dat klinkt direct al een stuk beter. De voordelen van een groene omgeving, voor mens en natuur in combinatie met de verbinding in de buurt maakt dat ik zo enthousiast ben over het project Sociaal Tuinieren.

Binnen Sociaal Tuinieren hou ik me bezig met de community. Ik onderhoud contact met de locaties, verzorg de interne communicatie, hou de website en projecten up-to-date etc. Dikke kans dat je met mij te maken krijgt als je contact met ons opneemt. En leuk als je dat doet!

Mensen die elkaar spreken en voortaan weten te vinden, daar gaat het óók om.

Marie-Louise Velthuijzen

Toen ik een aantal jaar geleden gevraagd werd of ik misschien wilde helpen bij een Sociaal Tuinieren project in Zaandam was ik na het eerste project verkocht! Zowel vergroenen als verbinding in buurten brengen bracht alles bij elkaar wat aan geluk kan bijdragen. Als Ecologisch Tuinontwerper is het mijn missie om zoveel mogelijk van Nederland te vergroenen en naast mooie tuinen een fijne plek te maken voor mens en dier. Sinds voorjaar 2023 werk ik voor Sociaal Tuinieren als Groenexpert en maak ik het groene gedeelte van het sociaal tuinieren zo makkelijkmogelijk voor alle organisaties die hieraan meedoen. Het is mijn taak om zoveel mogelijk vakkennis zo toepasbaar mogelijk te maken en zo te inspireren en te informeren.

Een van onze doelen is het vervangen van een tegel door een plant.