VIER TUINEN OMGETOVERD IN WARE PRONKSTUKJES IN VINKHUIZEN

Vrijwilligers hebben zaterdag in de Groningse wijk Vinkhuizen vier tuinen omgetoverd in ware pronkstukjes. Het omtoveren is onderdeel van het project Sociaal Tuinieren, waarvoor vier slecht onderhouden tuinen worden aangepakt. Het is onderdeel van een pilot, die draait met vrijwilligers. Het doel: blije bewoners, mooiere tuinen en minder eenzaamheid door contacten tussen vrijwilligers en bewoners.

‘Het lukt mij eigenlijk niet meer, mijn vrouw ook niet meer. Dit is fantastisch!’ De tuin van de 82-jarige Harco Lanenga uit stadswijk Vinkhuizen werd zaterdag door vier studenten opgeknapt. ‘Er wordt echt iets moois gedaan’

‘Mensen die hulp nodig hebben, krijgen het van mensen die dat willen geven’, legt coördinator Babette Versloot uit. ‘Vrijwilligers hebben een gezellige dag, maar er wordt ook echt iets moois gedaan. Er zijn best wel wat tuintjes en mensen die hulp kunnen gebruiken. Er komen nu ook mensen naar ons toe: komen jullie ook een keertje naar ons? Leuk hoe dat begint te leven in de wijk. Maar het loopt altijd via een hulpverlener, zoals het WIJ-team.’

‘We dachten: we gaan iets leuks doen voor de buurt. We doen ons best’, zegt Roos Schuttinga, een van de studenten. En hoewel twee van de vier aangeven dat ze ’twee linkerhanden’ hebben, gaat het volgens student Renze van Wieringh ‘aardig goed’.

“We hebben dit nu voor de derde keer op rij gedaan”, vertelt Evert Sulman van Missie050, één van de betrokken organisaties. “De eerste keer vond plaats vlak voor de herfst, een aantal weken later werd de tweede keer georganiseerd waarbij we ons gericht hebben op het winterklaar maken van de tuin en vandaag was dan de derde keer. Vandaag was, ondanks dat het de derde keer was, de officiële start van het sociaal tuinieren.” Het inrichten van de tuinen is een actie van Stichting Present Groningen dat samenwerkt met het WIJ-team Vinkhuizen, De Korenbloem Tuinontwerpen en Missie050.

“Bij Missie050 houden we heel erg van projecten die een kop en een staart hebben. Dit project heeft dat. Het is namelijk veel meer dan alleen een mooie tuin aanleggen. Het aanleggen gebeurt namelijk door groepen vrijwilligers uit de wijk. Zij helpen mensen, buurtbewoners, die in een financieel en sociaal isolement zitten en fysiek of mentaal niet in staat zijn om zelf hun tuin te onderhouden. Door het aanpakken van de tuin ontstaat er een duurzame verbintenis en er is sociaal contact.”

Door het project wordt de wijk ook groener. “We zorgen ervoor dat de tuintjes groen worden of groen blijven. Dat ze dus niet verstenen. Toen wij van dit project hoorden waren we gelijk enthousiast. Het sluit heel erg aan bij onze idealen die we als Missie050 hebben.”

Er is zaterdag ook hard gewerkt. “Het weer zat in de middag alleen niet erg mee. Regelmatig moest er even geschuild worden, maar dat hoort er ook bij. Er is in ieder geval veel werk verzet. Niet alles is afgekomen. De voortuinen zijn wel af gekomen, maar aan de achtertuinen moet nog het één en ander gebeuren. Dit gaan we binnenkort verder oppakken. Dat het vandaag niet helemaal afkwam is overigens ook niet erg. Het is een aanleiding voor de betrokkenen om het contact te houden en te onderhouden.” Sulman laat weten dat men ondertussen nog wel op zoek is naar meer vrijwilligers die willen participeren in het project. “Zij kunnen zich aanmelden op de website van Present maar ook op onze eigen website kan dit gedaan worden.”

„Ik ben door Stichting Present als groenprofessional ingehuurd’’, zegt tuinontwerper Rixt van Gosliga uit Winsum. „Want Stichting Present heeft wel mankracht maar geen kennis van tuinieren.’’ Voor vier verwaarloosde voortuinen in Vinkhuizen heeft ze samen met de bewoners een renovatieplan opgesteld. Op zaterdag 8 mei gingen groepjes vrijwilligers in de tuinen aan de slag. Van Gosliga pendelde heen en weer tussen de tuinen. Er is zeker hard gewerkt, „maar tijd voor een praatje met de bewoners of toevallig passerende voorbijgangers is er ook.’’ Het sociale aspect is minstens zo belangrijk bij Sociaal Tuinieren.

Bent u geïnteresseerd in dit project? Belt of mailt u dan naar Mariëtte van der Beek, 06 – 30326029.