Bomen voor de kleine tuin

Als we praten over ons bijdrage leveren aan een groenere omgeving door tegels te vervangen door groen, moeten we ook denken aan manieren om meer schaduw toe te voegen aan onze tuinen. Het is bekend dat bomen natuurlijke schaduw bieden en hiermee kunnen helpen bij het verminderen van hittestress voor bewoners. Een interessant concept dat hierbij kan helpen is de 3-30-300 regel, bedacht door Cecil Konijnendijk van het Nature Based Solutions Institute. 

Bomen voor de kleine tuin
Kleine bomen, appel, peer, kers

Deze regel dient als een handig instrument om te beoordelen of een straat, buurt of wijk voldoende vergroend is. Volgens deze regel moet elke woning vanuit minstens drie bomen zichtbaar zijn, moet dertig procent van een wijk uit schaduwplekken bestaan, en moeten alle woningen zich binnen een afstand van driehonderd meter bevinden van een grotere groenvoorziening. Het is goed om te zien dat verschillende gemeenten hier al actief mee aan de slag zijn.

Als Sociaal Tuinieren dragen we natuurlijk ons groene steentje bij, en het toevoegen van bomen is zeker een stap in de goede richting. Bij het kiezen van bomen kiezen we robuuste bomen die wel schaduw geven maar niet te snel heel groot worden. 

 

Hier zijn enkele suggesties:

 

Sierappel (Malus ‘Evereste’): Met zijn prachtige bloesems in het voorjaar en matige groeisnelheid biedt de Sierappel een goede balans tussen schaduw en beheersbaarheid.

Sierpeer (Pyrus calleryana ‘Chanticleer’): Deze boom staat bekend om zijn smalle groeiwijze en mooie herfstkleuren, waardoor het een uitstekende keuze is voor stedelijke omgevingen.

Sierkers (Prunus cerasifera ‘Nigra’): De Sierkers voegt niet alleen schoonheid toe aan de omgeving, maar biedt ook de nodige schaduw met een beheersbare groeisnelheid.

Krentenboom (Amelanchier lamarckii): Met zijn delicate bloesems en subtiele groei is de Krentenboom een goede keuze voor wie op zoek is naar niet al te dominante schaduw.

Kornoelje (Cornus kousa): Deze elegante meerstammige boom gedijt goed in vochtige gronden en biedt een vleugje elegantie aan elke tuin.

Vijgenboom (Ficus carica): Perfect voor droge, zonnige plekken, biedt de Vijgenboom niet alleen schaduw maar ook heerlijke vruchten, en groeit bovendien snel.

 

Door kleine bomen toe te voegen aan alle tuinen kunnen we niet alleen bijdragen aan het verminderen van hittestress, maar ook zorgen dat de bewoners uitkijken op mooie voorjaarsbloesem, groene bladeren en fijne herfstverkleuren.   

 
Kleine bomen, krenten, kornoelje, vijg