CORONAPROOF SOCIAAL TUINIEREN EN GROENE VINGERS IN AMSTELDORP

Ook tijdens de lockdown zijn Sociaal Tuinieren dagen mogelijk! Keer op keer laat Present Amsterdam dit met Sociaal Tuinieren zien.

Op woensdag 14 oktober 2020 hebben Present Amsterdam en het project Groene Vingers gezamenlijk coronaproof tuinen in Amsteldorp opgeknapt.

De dag werd financieel ondersteund door woningcorporatie Rochdale.

Groene Vingers is een buurtinitiatief dat al 16 jaar wekelijks met een groep vrijwilligers tuinen onderhoudt van mensen die ook tot de doelgroep van Sociaal Tuinieren behoren. Wegens de verscherpte corona maatregelen is de start van de projectdag ingekort en vond de lunch (buiten) op twee locaties plaats.

Sociaal Tuinieren knapt sinds 2017 tuinen op in Amsteldorp en de samenwerking met Groene Vingers is voor beide projecten heel positief: Sociaal Tuinieren kan een verwaarloosde tuin in een keer aanpakken en Groene Vingers kan het onderhoud en het contact met de bewoner daarna oppakken.

Het is de eerste keer dat Sociaal Tuinieren in Amsterdam samenwerkt met een organisatie die structureel onderhoud pleegt. Amsteldorp heeft daarmee een prachtige basis om zowel het contact met de ouderen als de tuinen van kwetsbare bewoners te onderhouden. Groene Vingers beschikt over 16 vrijwilligers en is een vertrouwd begrip in de wijk. Op de projectdag had zich een heel diverse groep vrijwilligers zich aangemeld, die elkaar niet/nauwelijks kenden. Tijdens de lunch werd geanimeerd kennis gemaakt.

Er sprong èèn tuinklus echt uit: deze tuin was geheel overwoekerd en de bewoner wilde heel graag dat zijn appelboom weer vrij kwam te staan. De vrijwilligers hebben hard gewerkt en het resultaat was dat er twee appelbomen ! Tevoorschijn kwamen onder de begroeiing.

De bewoner volgde het werk op de voet en was ontroerd toen hij de eerste appeltjes kon rapen! Beide bomen zaten vol zoete appeltjes en staan nu weer te pronken.