FLEURIGE GEVELTUIN DANKZIJ START SOCIAAL TUINIEREN IN ALMELO ALMELO

De tuin van Nieuwstraatbewoner Jacob Post is als pilot als eerste onder handen genomen. In enkele uren is zijn achtertuin ontdaan van onkruid en is voor een geveltuintje aangelegd.
Met een groepje vrijwilligers werden de handen gezamenlijk uit de mouwen gestoken. Want bewoner Jacob is daartoe zelf niet in staat. Aan zijn linkerhand zitten nog enkel stompjes, aan zijn rechter onderarm een stellage van pinnen en schroeven. Het resultaat van een opeenstapeling van fysieke tegenslagen, waardoor hij zelf amper in staat is voor zichzelf te zorgen. Laat staan voor zijn huishouden en tuin. De hulp kwam dus meer dan geroepen.

Tuinieren met nazorg
“We willen inzetten op vergroening door sociaal tuinieren”, legt coördinator Dominique Veenhof uit. “We helpen nu ook wel op vrijwillige basis met het tuinieren, maar dat is vooral het ‘brandjes blussen’. Buren die klagen of mensen die zich melden omdat ze de tuin niet meer kunnen onderhouden omdat het onkruid al zo hoog staat.” Het opknappen gebeurt dan eenmalig. Onkruid wordt verwijderd en daar blijft het dan bij. “We komen dan veelal in tuinen van het type ‘jungle’. Dan trekken we alles eruit. Je laat dan een kaal stuk grond achter dat over een paar weken of maanden weer vol staat met onkruid. We bestaan nu bijna 10 jaar en we hebben al meerdere adressen gehad waar we voor de tweede of derde maal moeten komen. Dat is een doorn in het oog voor de vrijwilliger. Je wil dat bewoner weer de regie gaat pakken. En dat willen we met dit project bereiken. Er is nu ook een stuk nazorg aanwezig, zodat de tuin op orde blijft.”

Samen de wijk groen maken
Dominque hoopt samen met de gemeente volgend jaar een vervolg te geven aan deze pilot. “Onze intentie is om de wijk het Nieuwstraatkwartier aan te pakken.”
Om al vast een goede start te maken, werd zaterdag de tuin van Jacob Post aangepakt. Met een aanhanger vol gereedschap, potgrond en plantjes kwam het klusteam aan. In enkele uren werd het onkruid uit de achtertuin verwijderd, tegels bij het voorraam verwijderd en een geveltuintje aangelegd. “We gaan samen voor verduurzaming: het grijs eruit en groen komt er voor in de plaats. Met een stukje scholing in de toekomst erbij van een hovenier, zodat vrijwilligers en hulpontvanger leren hoe je je tuin onderhoudt.” Om dit voor elkaar te krijgen wil Present Almelo fondsen aanschrijven, zodat er ook geld beschikbaar komt om kleine tuinmaterialen achter te laten, zoals een knipschaartje of hark.

Hulp
Bewoner Jacob Post is enorm blij met de hulp. „Ik krijg wel een paar uur hulp in de week, maar dat is veel te weinig om alles een keer grondig aan te pakken. Schoonmaken achter de bank of de keukenkastjes uitsoppen, daar heeft mijn hulp geen tijd voor.”
Post bewoont de woning samen met zijn nog jonge zoon. Door een opeenstapeling van lichamelijke problemen zit de 60-plusser al een tijdlang in de lappenmand. Zijn rechterarm kan hij amper gebruiken en van zijn linkerhand zijn de vingers deels geamputeerd. Hij loopt moeilijk, is aan een oog blind en heeft ernstige nierproblemen waarvoor hij moet dialyseren in het ziekenhuis. Post is, kortom geen man die veel kan doen in huis. Er wordt geprobeerd om hem in een andere zorgregeling te krijgen, zodat hij wat meer armslag krijgt, maar voorlopig is er sinds hij met zijn situatie in deze krant in de openbaarheid trad, weinig tot niets veranderd.
Buiten voor de gevel is onderwijl een 30 centimeter diepe geul gegraven, klaar om gevuld te worden met zakken tuinaarde en wat planten. Veenhof vertelt dat er mogelijk meer van dit soort acties in de Nieuwstraat plaats gaan vinden. De wijk kan wel wat frisse plantjes gebruiken.