NU OOK IN BARENDRECHT SOCIAAL TUINIEREN

Do 22 okt 2020
BARENDRECHT – Voor mensen die niet meer in staat zijn om hun voortuin te onderhouden, komt er hulp. Stichting Present gaat in Barendrecht sociaal tuinieren. De buurt knapt er van op en het zorgt voor nieuwe contacten, vertelt Esther Dos

Foto: Otto van Duijn

Door Arco van der Lee, De Schakel Barendrecht (22 oktober 2020)


Sociaal tuinieren is nieuw in Barendrecht. “Het is een idee van de Nederlandse Tuinenstichting en Present Nederland. Sinds 2011 zijn er met name in Amsterdam goede ervaringen mee opgedaan.”, zegt Dost. Ze is projectcoördinator van Present Barendrecht.

Sociaal tuinieren is nieuw in Barendrecht. “Het is een idee van de Nederlandse Tuinenstichting en Present Nederland. Sinds 2011 zijn er met name in Amsterdam goede ervaringen mee opgedaan.”, zegt Dost. Ze is projectcoördinator van Present Barendrecht.

Het project richt zich op mensen die kwetsbaar of oud zijn en daardoor hun tuin niet meer goed bijhouden. Ze hebben niet het netwerk en het geld om de tuin te laten doen. Het resultaat is een verwaarloosde voortuin. “Dat draagt bij aan de verslonzing van de buurt”, constateert Esther Dost.

De bedoeling is dat een groep vrijwilligers in een wijk één of meerdere tuinen opknapt onder begeleiding van een professional. Het onkruid gaat eruit en de tuinen worden duurzaam beplant met sterke planten. Betegelen is er niet bij. “Zo ontstaat een gezellig tuintje om in te zitten of om naar te kijken.”

Het project had in het voorjaar moeten starten, maar dat is door corona niet gebeurd. Nu is de planning dat op een projectdag in november een aantal voortuinen in één wijk wordt opgefleurd.

De gemeente steunt de start van het sociaal tuinieren. Esther Dost zoekt nog mensen die het leuk vinden om een tuin op te knappen en die daarna in overleg met de bewoner te gaan bijhouden. Ook mensen (of bedrijven) die alleen op de projectdag willen helpen zijn welkom.

Zelf heeft Esther Dost een ochtend meegewerkt met het sociaal tuinieren in Amsterdam. “Het viel me op hoeveel je voor elkaar kan krijgen in een ochtendje. En hoe leuk het is. Ik kende daar niemand, maar het geeft een band als je met elkaar de schouders eronder zet. Er waren blije bewoners en er was een gezellige afsluiting. Echt een ochtend waar ik met plezier en voldoening op terugkijk.”

Esther Dost hoopt dat het sociaal tuinieren ook in Barendrecht aanslaat. “Dan zou het zo kunnen zijn dat we in het seizoen dat geschikt is voor tuinieren, iedere maand een project hebben.”
Wie belangstelling heeft kan zich aanmelden via info@presentbarendrecht.nl of kijk op:
www.presentbarendrecht.nl

Sociaal tuinieren stichting. present