START SOCIAAL TUINIEREN IN DORDRECHT TIJDENS NLDOET

Op 28 en 29 mei zijn er 50 vrijwilligers verspreid over 11 tuinen aan de slag gegaan. Wat een energie en inzet is er getoond, de tuinen hebben een ware metamorfose ondergaan! Een mooiere start van het project Sociaal Tuinieren in Dordrecht had er niet kunnen zijn. De lucht was blauw en het zonnetje scheen uitbundig. Prachtige weersomstandigheden om in de tuin te werken en dat is precies waar het om draait bij project Sociaal Tuinieren. Hierbij worden verwaarloosde tuinen door de bewoners en toegewezen tuinmaatjes onderhouden.

Nadat een tuinmaatje zich heeft gemeld, wordt die gekoppeld aan een bewoner, het liefst in de eigen buurt. Eerst wordt de tuin van de bewoner tijdens de actiedagen van ‘NL doet’ groen en onderhoudsarm ingericht. Dat doen vrijwilligers van Stichting Present, HIP helpt (Samen Dordt) en Netwerk Dordtse Helden. Het tuinmaatje krijgt vervolgens begeleiding en tips van een tuincoach hoe de tuin samen met de bewoner onderhouden kan worden. Daarna komt het tuinmaatje regelmatig, bijvoorbeeld een keer in de maand, een uurtje bij de bewoner langs.

Afgelopen weekend, tijdens NL Doet, was de officiële aftrap van het project en zijn de inmiddels elf aangemelde tuinen door de vrijwilligers ‘in de basis’ opgelapt. “Deze en volgende week maken de bewoners kennis met de tuinmaatjes”, vertelt Tineke Geertsma.