WAT TE DOEN MET ONKRUID? ONLINE CURSUS VAN SOCIAAL TUINIEREN TUINONTWERPER SUZE PETERS

Wil jij ecologisch, natuurvriendelijk, duurzaam, gifvrij en klimaat-bestendig tuinieren? Begin met het onkruid in je tuin! Dat is het advies van Suze Peters.

 

Tuinontwerper Suze Peter is al vele jaren actief bij Sociaal Tuinieren. Zij schreef tijdens de lockdown een coronaproof online onkruidcursus om haar kennis met mensen te delen. Ze wil zo de biodiversiteit in Nederlandse tuinen bevorderen.

Het Algemeen Dagblad publiceerde een artikel over deze cursus van Suze Peters, die onlangs van start is gegaan. Deze cursus is heel geschikt voor iedereen die met Sociaal Tuinieren bezig is, omdat je er een heel andere kijk op het verschijnsel ‘onkruid’ van krijgt, en leert wat je er allemaal mee kunt doen.

Suze in het AD:

“Veel mensen willen geen onkruid meer, want dat bederft in hun ogen hun tuin. Wat ze niet weten is dat alledaagse onkruiden en plaagdieren een belangrijke rol vervullen in hun tuin-ecosysteem. Van bloeiende onkruiden zijn bijvoorbeeld naast bijen heel veel beestjes afhankelijk.”
Als je je tuin wat anders inricht, heb je geen last van onkruid meer, volgens haar. Dat wil niet zeggen dat er dan geen onkruid meer is. ,,Maar hoe meer inheemse onkruidplantjes je laat staan, hoe beter. In het voorjaar laat ik zoveel mogelijk staan om de bodem bedekt te houden en te zorgen dat insecten ook iets te eten hebben.”

Het AD: “In haar cursus gaat het er niet om alle soorten onkruid te leren herkennen. ,,Deelnemers krijgen wel een top tien voorgeschoteld van de meest voorkomende onkruiden, zoals de paardenbloem en het zevenblad. Maar het gaat er vooral om dat mensen meer grip krijgen op hun tuin.”

Cursisten kunnen ook elkaar informeren en vragen stellen via een besloten community die bij de cursus hoort. Verder is er een quiz om te oefenen met speuren in de tuin. De online cursus zelf bestaat uit 45 korte lessen van elk zo’n tien minuten, ook op laptop en smartphone te volgen. Samen zo’n drie uur. Deelnemers kunnen de lessen in eigen tempo, in eigen tijd en in de eigen tuin doen. ,,De cursus bevat praktische opdrachten. Ik wil ook dat deelnemers voelen, ruiken en proeven in hun tuin. Al hun zintuigen gebruiken.”

Je kunt je hier aanmelden voor de online cursus over onkruid bij Suze’s ‘Tuinschool Online‘.